top of page

Karen's Keukenfavorieten

karen in de keuken.png

Nee niet alleen maar Franse producten, dat zou ook wel heel erg chauvinistisch zijn ;-), maar gewoon een fijn lijstje van dingen die ik in mijn keuken niet meer zou willen missen.

LAAT IK BEGINNEN MET WAT IEDEREEN (DENK IK DAN) DAGELIJKS GEBRUIKT: ZOUT & PEPER.

Zout gebruik ik in bijna alle hartige gerechten, maar ook in veel van mijn zoete baksels! Welk zout ik gebruik? Tafelzout, fleur de sel & Himalaya zout. Wat zijn de verschillen vraag je je vast af…

  • Tafelzout (keukenzout) is het gewone potje met fijn zout dat iedereen wel thuis heeft staan. Ik gebruik het om mee te koken: pasta, aardappels, sauzen etc.

  • Himalaya zout komt uit de zoutmijnen van Pakistan en is roze van kleur. Na het winnen van het zout ondergaat het  geen bewerking meer, hierdoor is het een van de puurste zoutsoorten ter wereld. Himalayazout heeft een milde en verfijnde smaak, dit komt door de verschillende mineralen in het zout. Ik gebruik het het liefst op een gekookt ei.

  • Fleur de sel (Keltisch zout) is zout dat hier in de Camargues wordt verkregen, het is enigszins vochtig zout. Daardoor lost de fleur de sel niet op wanneer je het over voedsel strooit: het behoudt haar kristalstructuur en geeft een knapperige laag op het eten. Mooi voor de afwerking van een gerecht. Fleur de sel is best duur zout, dat komt omdat het maar 6 weken per jaar (juli  & augustus), met de hand, geoogst wordt.

  • Het is erg leuk om vanaf onze Mas de zoutvelden in de Camargues te bezoeken!

 

Ik gebruik meestal verse (witte) peper omdat deze wat zachter van smaak is dan de zwarte peper. Daarnaast valt witte peper minder op in lichtgekleurde sauzen zoals bv bechamel. Natuurlijk koop ik geen gemalen peper, maar korrels, die stop ik in mijn pepermolen van Peugot, naar mijn idee de beste pepermolen die er is en heel makkelijk in te stellen in een fijne of grove maling. Mijn pepermolen heb ik al sinds ik op kamers woonde in Amsterdam.

VERSE  KRUIDEN

Ik weet niet  wat ik hierover verder moet zeggen dan dat als je verse kruiden kan gebruiken dat dat zoveel lekkerder is dan gedroogde... Ik ben helemaal geen moestuintype, maar een paar plantjes met verse  kruiden  heb ik altijd wel staan. Zeker kruiden die het hier in Zuid Frankrijk goed doen: rozemarijn, tijm, munt, verveine... Als je het te duur vindt om verse kruiden te moeten kopen, gebruik dan gedroogde kruiden in het eten, maar versier het bord met een klein beetje verse. Eten doe je nl ook met je ogen!

SCHERPE MESSEN

Natuurlijk! Zeker een must have in de keuken: scherpen messen, want zonder scherpe messen kan je echt niet snijden. Om de messen echt scherp te houden gaan wij naar de slijper op de markt in Uzès, tussendoor bijslijpen doen we zelf met ons eigen mini slijpertje.

PANNEN

Zonder pan geen maaltijd hier. Naast de normale 'huis, tuin & keuken' pannen zweer ik voor het bakken & braden bij de geëmailleerde pannen van le Creuset, voor mij de braadpan der braadpannen.

Wat heel fijn is dat ze in heel veel maten verkrijgbaar zijn, ik heb hem dus 'thuis' in een gewone gezinsmaat en in de keuken van de Mas in groot en megagroot (bijna 14L) formaat. 

 

Naast deze prachtige braadpannen heeft le Creuset ook hele fijne andere accessoires zoals de hittebestendige siliconen lepels en serveertangen. Of schalen voor in de oven. Of die leuke kleine ramekins schaaltjes voor voorgerechten of desserts, of... Nou ja ik kan nog  wel even doorgaan. En het allerleukste is, ze zijn er in zoveel kleuren! Je wordt er hebberig van! Ik tenminste wel.

le Creuset.png
LE CREUSET
Microplane.png
MICROPLANE
MICROPLANE RASP & MANDOLINE

​Microplane is wereldwijd het belangrijkste merk voor uitzonderlijk scherpe culinaire gereedschappen. De raspen zijn het allerbekendst, deze hebben ze dan ook in vele soorten en maten. Maar Microplane heeft ook bv mandolines, dunschillers, spiraalsnijders en een nootmuskaatmolen. 

Eerlijk is eerlijk, in combinatie met de rasp en mandoline moet ik ook de beschermhandschoen (of zoals ik altijd zeg de antisnijhandschoen) noemen. Deze handschoen gebruik ik heel vaak als ik moet raspen, zodat ik niet mijn eigen vingers open haal. Ook gebruik ik de handschoen om oesters te openen. Al moet  ik eerlijk toegeven dat Rob dat meestal doet.

GLAZEN VERSHOUDBAKJES

​Kliekjes, zo noemen wij het thuis, oftewel restjes... Wie houdt er nooit iets over. En dan? Soms is het te weinig en gooi je het weg, maar meestal is het toch wel minimaal een halve portie. Zonde om weg te doen, dus dat bewaar ik dan. Het liefst in een glazen vershoudbakje. Een paar jaar geleden had de Intermarché zo'n spaaraktie met Lock&Lock, het grote voordeel van deze glazen bakjes is dat ze heel goed in elkaar passen, dus qua opbergruimte heb je alleen plek nodig voor de grootse. Daarnaast kunnen ze in de vriezer, de oven, de magnetron & vaatwasser: ideaal!

bottom of page